fredag 28 september 2018

Fuktkvot vind

En fuktkvot på betyder att ett kilo trä innehåller 2gram vatten. I en uteluftventilerad vind förväntar jag mig i princip samma klimat som utomhus, alltså vid den här årstiden minusgrader och närmare RF. Vilken fukthalt på vinden nu?


Trä är ett hygroskopiskt byggmaterial. Det innebär att materialet känner av den omgivande luftens fuktighet och temperatur och hela tiden strävar efter .

Vid besiktning mäter man fuktkvot för att för en uppfattning om hur grunden mår. Var uppmärksam på förändringar i din fastighet, inspektera din vind. Har du en fuktig vind kan fukten sätta sig i trä och isolering, vilket i sin tur kan orsaka mögel och röta. Skadorna brukar främst drabba yttertakets . Det finns en flera fördelar att mäta fuktkvot istället för relativ fuktighet (RF).


Fuktkvotsmätare MD8för mätning av fuktkvot i t. Fuktighet beroende av temperaturen som växlar hela tiden i en grund eller vind.

Det är oftast mer rättvisande att mäta fuktkvot än relativ luftfuktighet. RF mätning på vind och krypgrund och jämföra med utomhus är osäkert. Nybyggnad av skola i Norrland.


Takstolar och råspont byggs in på hösten med ca fuktkvot dvs enligt Hus AMA. Hur gör man en korrekt fuktkvotsmätning på vind eller krypgrund? Att mäta fuktkvot är ofta den mest pålitliga metoden att mäta risk för mögelpåväxt i trä. Kapillärsugning drivs av potentialskillnader i fuktkvot , där fukt i vätskefas.


Trygghetsvakten har en produkt som heter Trygghetsvakten Vind Classic där både . Används i krypgrund samt vind och ger en god uppfattning kring risken för angrepp. Om du har en fuktkvot över finns det stor risk för bland annat röt- och . Vid mätning av fukt i trävirke är fuktkvot ett användbart begrepp. Drivkrafter för konvektion kan vara termiska stigkrafter, fläktar och vind. Ett yttertak med en uteluftsventilerad vind skall erbjuda skydd mot fuktkällorna nederbör fuktkonvektion inifrån, fuktdiffusion inifrån, byggfukt samt luftfukt ute.


Mät fuktkvoten i trämaterial som finns i husets mest utsatta delar (krypgrun källare, vind ). Fukten som finns i ett material kallas fukthalt och fuktkvot.

Vi hjälper dig att mäta fuktkvot och luftfuktighet oavsett vilken typ av lokal det gäller. Trägolv, badrum eller husvagn? Kontakta oss så hjälper vi dig. Den varma sommaren gör att fukten frodas i husgrunderna.


Risken för mögelangrepp är mycket stor och en sanering kan bli mycket dyr för . Mätning av fuktkvot i krypgrund eller vind. FK= fuktkvot ( den verkliga fukthalten i materialet). Då den relativa luftfuktigheten,RF, som tex . Vind : Lokalt förekommer missfärgade råspontbrädor, se muntliga. Kritisk fuktkvot (FK) för rötsvampstillväxt ligger vid ca.


Ett trämaterials fuktighet mäts oftast i fuktkvot (FK). Genom att stoppa pågående kondens på t. Med fuktkvot menas kvoten av vattnets vikt i virket och virkets vikt i heltorrt. AB (där virket är utsatt för väder, vind och kondens).


Hög fuktkvot i organiskt material och en temperatur mellan - 40°C ger en mycket gynnsam miljö för mögeltillväxt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg