fredag 9 november 2018

Hvordan konstruere midtnormal i en trekant

Nå skal vi se på hvordan vi kan konstruere en 60º-vinkel. Når du skal konstruere en vinkel må du bruke en passer og linjal. En midtnormal er en linje som deler et linjestykke i to like store deler.


Konstruer høyden på trekanten. Når to linjer danner en vinkel på 90° så betyr det at de står normalt på hverandre.

Vi kan konstruere normaler på forskjellige måter: 1. Deretter utvider du den til en firkant. Eksempel med midtnormal og parallelle linjer . Hvordan finne høyden i en trekant eller avstan. Vi skal konstruere en parallell linje til linjen I gjennom punktet D. Midtnormalene og den omskrevne sirkelen.


Likebeint trekant , hvor to av vinklene er like store, og to av vinkelbeina er like lange. Denne videoen viser deg hvordan du får til konstruksjon av midtnormal.

I denne instruksjonen forklarer og viser jeg hvordan du kan konstruere en trekant ABC ved hjelp av passer og linjal. Finn midtnormalen på de tre sidene ved hjelp av funksjonen midtnormal. Tegn en trekant på skjermen ved hjelp av linjestykker.


Se hvordan gradtallet endrer seg med størrelsen på vinkelen. Nedfelling av normal, konstruksjon av midtnormal og avsetting av mål. Som vi ser av figur vil høydene skjære hverandre uavhengig av hvordan trekanten ser ut.


Bruk verktøyet Mangekant, og tegn en trekant. Tegne en midtnormal til et linjestykke. AB slik at vi kan observere hvordan. Grunnleggende teknikker for å konstruere med passer og linjal. Trekantens omskrevne sirkel finnes ved å tegne de tre midtnormalene for trekantens tre.


Nedenfor er et eksempel på hvordan den innskrevne sirkelen kan se ut:. I euklidsk geometri er summen av de indre vinklene i en trekant alltid 180° eller π radianer. En normal gjennom midtpunktet på en side kalles en midtnormal. Hvilke likheter er det mellom konstruksjon av midtnormal og de.


I mange konstruksjonsoppgaver har vi bruk for å konstruere normaler.

Bruk GeoGebra til å vise at midtnormalene i en vilkårlig trekant skjærer. Du skal finne ut hvordan du kan lage en midtnormal. Omskrevet sirkelen til en trekant.


Det neste vi skal se på er hvordan GeoGebra kan lage en midtnormal til et linjestykke. Der gælder for alle trekanter at summen af de tre vinkler i enhver trekant er 1∘. Klipp ut valgfrie figurer med utgangspunkt i langsida til trekanten.


Skjæringspunktet mellom midtnormalene på sidene i en trekant er sentrum i den. I Del står eleven fritt og kan også konstruere ved hjelp av et digitalt verktøy. Vi skal nå se på hvordan vi kan rotere en trekant om et punkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg