måndag 28 januari 2019

Kompostera latrin

För att få kompostera latrin på den egna fastigheten ska du anmäla detta hos miljökontoret i din kommun. Kontakta miljö- kontoret för mer information. Ur miljösynpunkt är kompostering av latrin fördelaktigt.


På Avloppscenter kan du köpa kompletta komposter för att bl. Hos oss får du experthjälp med din kompost.

Att kompostera latrin är inte svårt, men det krävs intresse och vissa kunskaper. Genom att kompostera latrin kan närings- ämnena återföras till kretsloppet. Eftersom latrin innehåller både virus och bakterier är. En bra fungerande latrinkom- post sluter . Om man vill kompostera latrin eller slam från slamavskiljare, med eller utan.


Ansökningsblankett för omhändertagande av latrin i egen. Regler för kompostering av matavfall. Kompostbehållaren ska vara skade- djurssäker .

Ansökan sker på blanketten Undantag från avfallsförskrifterna slam och latrin PDF. På blanketten skriver du bland . Man får räkna med att det tar lite tid att sköta komposten, men . Det finns olika sätt att omhänderta latrin. Om du väljer att kompostera direkt på marken i en enkel hög, i en hemmabyggd konstruktion, eller i. I regel krävs det speciellt tillstånd för att kompostera latrin. Innan du börjar kompostera latrin på den egna tomten måste du skicka in en ansökan till Miljökontoret. Flera alternativa sätt att hantera latrin.


Vid varmkompostering ska du kompostera latrin och slam i minst månader. När komposteringen påbörjats får du inte tillföra ny latrin eller slam till komposten. Biokub latrintråg är avsett att kompostera latrin i. Till permanentboendet bör man köpa stycken behållare, framförallt om man ska kompostera latrin.


Tråget förhindrar att lakvatten ifrån . Väljer du torrdass, mulltoa eller paketeringstoalett måste du kompostera latrinavfallet på. Har du torrdass kan du kompostera latrin på olika sätt. Vill du kompostera latrin behöver du tillstånd enligt Lerums kommuns avfallsföreskrifter.

Den här informationen är till dig som vill installera en torr toalettlösning och kanske samtidigt kompostera latrin eller gödsla med urin. Den som komposterar sitt toalettavfall och sprider urinen får ett bra gödningsmedel till. Du ska minimera risken för spridning av skadliga mikroorganismer i miljön genom att kompostera latrin och slam i en täckt behållare som också är tät mot . Har du planer på att kompostera din latrin behöver du ansöka om tillstånd hos miljö- och byggnadsnämnden. Du får kompostera latrin bara om du använder en sluten behållare med tät botten , så att ingen avrinning sker till marken.


Det är inte tillåtet att gräva ned latrin utan att först. En situationsplan ska bifogas ansökan. Där ska kompostens placering, . Tänker du endast kompostera trädgårdsavfall får detta ske utan anmälan. Latrin går självklart mycket bra att kompostera. Om du vill ta hand om toalettavfallet själv kan du kompostera det i en latrinkompost.


Det rekommenderas att latrin ska komposteras minst två år från sista . För att kompostera matavfall behöver du en så kallad varmkompost,. All hantering av latrin (påfyllning, kompostering, tömning med mera) ska skötas så att olägenhet inte .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg