onsdag 29 mars 2017

Uttalas

Här får du svaret på hur gator och platser ska uttalas på ett korrekt sätt. Frågan har blivit en het snackis mellan stockholmare och människor från andra delar av Sverige. Ord som börjar med ps- kan uttalas med ett tydligt p-lju eller helt utan.


Lyssnaren Jennifer tycker att p-uttalet har blivit vanligare och undrar nu . Alltför ofta hör man folk säga Dior home och . En gång för alla: nu kan vi sluta bråka.

Alla har vi starka åsikter om hur ord egentligen ska uttalas. Nedan tar Metro upp tio omdiskuterade ord – vad tycker . Hur uttalas egentligen Christian Louboutin och Hermés? ELLEs moderedaktör hjälper oss med uttalen på några av de största och svåraste . SVAR: En stavelse där vokalerna ”eu” ingår uttalas normalt med ett u- eller ett v- ljud. Man kan alltså säga ”euro” eller ”evvro”, bägge uttalen . Men tydligen har vi alla haft fel.


I en film som publicerats på Instagram avslöjar en anställd på affärskedjan hur det ska uttalas egentligen.

På tisdag möter Sverige Schweiz i fotbolls-VM. Du har säkert sprungit på ”Acai” både en och två . I vissa fall uttalas de enligt reglerna i det språk som de ursprungligen kommer från, i andra fall har de anpassats till de allmänna uttalspriciperna i svenskan. I dag är det internationella lakritsdagen. Lakrits – ett av det svenska språkets mest omdebatterande ord.


Vill du låta som en expert ska du inte slarva med uttalet. Italienska bilmärken ska uttalas på italienska. Uttalas med värmländskt sch-ljud. Om du skriver ska accenten vara över första e:et och luta åt höger.


Ordet betyder get och säger bara en sak . Varberg är platsen, eller närmare bestämt Apelviken strax söder om. Säger man Bjoik eller Bjuck ? Har hört båda varianterna och blivit utskrattat för de första . Sett några som döpte sin dotter till Lovis, hur uttalar man det? Louise eller som Love fast is på slutet? Flera sätt går bra enligt SVT:s språkdatabas.


Homonymer är ord som uttalas likadant, stavas likadant, men som betyder olika. Ord som uttalas lika men stavas olika kallas homofona, exempelvis kål – kol.

Varje ljud i finskan har sin egen bokstav. Varje bokstav uttalas , och den uttalas alltid på samma sätt. Man kan med andra ord säga att det finska språket uttalas. Läser en bok (tysk) och vet inte riktigt hur det uttalas.


Antar att det är en kortform av Joachim, men det vet jag inte heller hur det uttalas. Bildar tillsammans med debet ett par i bokföringen. Dubbel bokföring innebär att .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg