fredag 13 juli 2018

Rettvinklet trekant formel

Den greske filosofen Pythagoras oppdaget og beviste at arealet av et kvadrat med samme sidelengde som hypotenusen i en rettvinklet trekant , har like stort . Fagstoff: Eksempler som viser hvordan finne en ukjent side i en rettvinklet trekant. En rettvinklet trekant har to bein med rette vinkler som står ovenfor hverandre, og en hypotenus. I en rettvinklet trekant er det alltid en graders vinkel - kalt en rett vinkel. Det skyldes Pythagoras formel der hypotenusen i definisjonen er siden C.

Tangens (tan) til en spiss vinkel (A ) i rettvinklet trekant er forholdet mellom den motstående kateten (a) og den hosliggende kateten (b) . Se på bildet mens du leser denne teksten. Et rektangel har areal lik lengde ganger bredde. En trekant der en av vinklene er rett, altså 90◦, kalles rettvinklet.


Den motstående siden til den rette vinkelen kalles hypotenusen, mens de to andre er kateter. Sidene i en rettvinklet trekant har navn etter hvor de står i forhold til den rette vinkelen og den vinkelen som blir undersøkt. Den lengste siden kalles hypotenusen . Siden en trekant har en vinkelsum på 1grader vil de to andre vinklene i en rettvinklet trekant ha summen 1- = grader.

Dermed vil de siste to vinklene . Vi kan da bruke tangensfunksjonen til å finne lengden av . Areal og omkrets av en trekant. Hvis man ikke kjenner høyden i trekanten, kan Herons formel komme til. Når man beregner arealet på en rettvinklet trekant uten å kjenne til . Beregning: rettvinklet trekant , ensidig trekant , likesidet trekant og likesidet trekant. Sidene som ligger inntil til den rette vinkelen kalles kateter, mens den motstående siden kalles . Lag en rettvinklet trekant på 1-2-ved bruk av forholdet 3-4-5!


Pytagoras med hensyn på hypotenus, Rettvinklet trekant. Hvis en bygger store ting, som en terrasse, er et vanlig lite vinkeljern ubrukelig. De to nevnte målene er katetene i en rettvinklet trekant , mens linja vi har markert med blått, er hypotenusen. Hvis vi har en likesidet rettvinklet trekant vil de to andre vinklene i trekanten. Hvis vi legger sammen kvadratene til katetene, får vi kvadratet til hypotenusen.


For å finne overflaten av et trekantet prisme så bruker vi følgende formel , da to av sidene er. Sibir som viste tre kvadrater som omringet en rettvinklet trekant. Syns du dette virker gresk?

Setningen sier at kvadratet på . Leksjonen handler om rettvinklet , likebeint trekant. Vi kaller det katetet som sammen med hypotenusen danner den aktuelle vinkelen i trekanten for .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg