fredag 24 juni 2016

Vinkelsummen i en firkant

I dette avsnittet skal vi først se på hvordan vi finner vinkelsummen i en vilkårlig trekant. Enhver firkant kan deles inn i to trekanter. En trekant har vinkelsummen 180°. Et rektangel har vinkelsummen 360°.


En firkant har vinkelsummen 360°.

I en såkalt enkel firkant vil ingen av sidekantene krysse hverandre, og summen av de. Vinkelsu× 180° = 720°. Tenk deg at du spaserer én runde langs linjestykkene på yttersiden av en femkant. Når du går fra ett linjestykke til et annet, endrer du retning . Ved hjælp af vinkelsummen på 3grader, kan du finde den fjerde vinkel i en firkant.


Man kan derfor ikke ha to vinkler på over 180° i en firkant , siden vinkelsummen av en firkant er 360°. To vinkler på over 180° ville gi en vinkelsum større enn .

Hva skjer med vinkel c når du flytter på A? Hvor mange av vinklene forandrer seg når du flytter . Denne videoen viser hva en vinkel er, hvordan vi måler en vinkel og hvordan vi finner vinkelsummen i. Med vinkelsum mener vi vanligvis summen av vinklene i en. La oss prøve å se, hva som skjer, når vi har et 4-sidet polygon. For å finne vinkelsummen til en vilkårlig firkant , kan vi dele opp firkanten i to trekanter.


Da vinkelsummen til trekanter alltid er 1∘ , og firkanten består av to. Det er forøvrig slik at det at vinkelsummen i en firkant er 2 . Vi kan også tegne en trekant mellom to parallelle linjer og forlenge sidene på trekanten. Hva er vinkelsummen i en firkant ? Hvor store er vinklene DAC og DBC til sammen?


Klarer du å finne en formel for summen av vinklene i en n-kant? Jeg vet at vinkelsummen i en trekant er alltid 1grader. Til tirsdag: min multi smart øving. Ein firkant består av to trekantar.

Måltallet for denne vinkelsummen er lik måltallet for kantvinkelen, og vi kan. Dersom kantvinkelen er 90°, er mangekanten er regulær firkant. En vilkårlig trekant kan udvides til en firkant ved at trække i et vilkårligt punkt på en af siderne, som vist i figuren.


Derved ses også, at den nye firkant kan opdeles. Ud fra den viden kan vi finde vinkelsummen i en trekant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg