onsdag 27 december 2017

Grundmåla efter regn

Det medför försämrad hållbarhet för flertalet färgtyper. Nytt trä ska därför målas snarast efter uppsättning. Vad gäller vid grundmålning och regn ? Hur långt innan och efter regn kan man måla med grundfärg.


Ok av målarna att måla under de här förhållandena?

Grundmåla nu - vad ska man tänka på? Måla heller inte när det finns risk för regn ca fem timmar efter avslutad behandling. Råd för hur du oljar, grundmålar och täckmålar träfasaden. Måla inte när det finns risk för regn och dagg inom det närmaste dygnet eller inom 1-timmar efter.


Men innan du målar med täckfärg måste du förbehandla och grundmåla. Efter en lång och solig dag kan tejpen sitta så hårt att du måste skrapa bort den. Efter midsommar ökar luftfuktigheten, vilket innebär att det blir allt mer dagg på.


Man måste alltid grundmåla för en bra vidhäftning.

Den målas med falu rödfärg, så direkt efter målningen ser allt bra ut. Måla inte i regn , då finns risk att färgen rinner av, inte heller i starkt solsken . Tänk på att även trä som grundmålats tidigare kan behöva grundmålas igen. Regn kan ge fläckar på en fasad som inte torkat.


När jag har pratat med bekanta så har vissa tex sagt att grundmåla på den. Om träet utsatts för mycket regn och fukt tiden innan målningen, kan det vara ide att låna en fuktkvotsmätare i färghandeln. Sedan grundmålar du med slamfärgen igen eller med en oljealkyd grundfärg. Efter noggrann rengöring av träfasaden ska ytan sköljas väl med vatten.


Panelerna har också grundats med kvalitetssäkrad grundmålning i rätt tjocklek, minst. Färger brukar benämnas efter den sorts bindemedel de innehåller. Järnvitriol kan urlakas vid regn och orsaka missfärgning vid spik- och skruvhuvuden . Om jag har nytt virke på hösten, är det ok att bara grundmåla det och sen låta det. Jag målade igår och direkt efter jag var färdig började det störtregna – vad . Här hittar du enkla snabba tips och råd så att just ditt målarprojekt blir så bra och smidigt som möjligt.


Har du ytterligare frågor hittar du förhoppningsvis svaren . Ingen grundmålning behövs vilket sparar tid vid nymålning.

Skrapar ni hela fasaden så grunda väggen direkt efter skrapningen så inte virket. Linoljefärg ska alltid strykas mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg