tisdag 10 november 2015

Rätvinklig triangel likformighet

I det här avsnittet ska vi lära oss om likformighet , vilket är ett sätt att ange att två geometriska figurer har samma form, men inte nödvändigtvis samma storlek. Vi studerar de båda besläktade begreppen likformighet och kongruens, som vi har. Eftersom vinkelsumman i en triangel alltid är 180° så innebär det att om två.


För tre givna vinklar går det bara att rita upp en typ av triangel , vilket innebär att förhållandet mellan de motsvarande sidorna måste vara likadant. I en rätvinklig triangel är kvadraten på höjden mot hypotenusan lika med den rektangel, som har hypotenusans delar till sidor. Likformighet är ett centralt begrepp i Euklides geometri, som är.

Betrakta en rätvinklig triangel med en vin-. Problemlösning med likformighet. En snickare har gjort en träram i form av en rätvinklig triangel. Han ska fästa ett rep så som bilden visar (rött). Ett annat sätt att lösa uppgiften på är via likformighet.


Enligt definitionen av likformighet ska dels motsvarande vinklar vara. Exempel där tre likformiga trianglar bildas ur en rätvinklig triangel genom att dra en höjd. Detta gäller för en spetsig vinkel (v) i en rätvinklig triangel : Figur för . Vi ser att det har bildats en rätvinklig triangel , vars bas måste vara då (radien 1)-(höjden 6) = 4.

Skala och likformighet …lt är densamma. Ett enkelt sätt att konstruera en rätvinklig triangel , är att använda Thales sats. Thales sats säger att om en sida i en triangel ligger längs en cirkels diameter, och . Låt oss ta en titt på vad som bru- kar kallas Thales konstruktion av en rätvinklig triangel.


Det är ett allmänt tillvägagångssätt att märka hörnorna på en triangel med stora. En triangel begränsas av tre räta linjer vars skärningpunkter bildar triangelns hörn. Följande bevis av Pythagoras sats bygger på likformighet och utnyttjar.


Låt nu ABC vara en rätvinklig triangel och antag att vinkeln C är rät. Då är ∆ADE en ny likbent rätvinklig triangel. På grund av likformighet är a: a = h: h. Jag har en tomt i form av en rätvinklig triangel där sidan a = m och.


Vill du få tillgång till hela artikeln? Vad är sambandet mellan likformighet hos rätvinkliga trianglar och värdena för. Om man ritar en rätvinklig triangel med vinklarna 4 och grader ger P:s. Omkrets och area av en rätvinklig triangel. Tillämpningar med Pythagoras sats.


Ingen kommentar om likformighet (text eller markerat i bild) -1p. En liksidig triangel får vi genom att kon- struera en triangel med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg