fredag 27 november 2015

Rettvinklet trekant 30 60 90

I en rettvinklet trekant der vinklene er ° , ° og ° vil alltid hypotenusen være dobbelt så lang som det korteste katetet. Den motstående siden til den rette vinkelen kalles hypotenusen, mens de to andre er kateter. Forholdet mellom hypotenus og katet i en likebeint rettvinklet trekant.


Vi kan forsikre oss om at den tredje trekanten i tegningen over er rettvinklet ved å. Da må dette være en ” , , – trekant ”, med vinklene °, 60° og 90°.

Rettvinklet trekant I trekanten ovenfor er vinklene °, ° og °. En rettvinklet trekant består av to kateter og en hypotenus. Bruker det vi kjenner om - - graders vinkle til å løse et utfordrende. Vær obs på trekant som har , og grader:.


A = og D = 1- - =. Siden AED er rettvinklet ( E = ) kan vi bruke pythagoras:. Vi har også et spesialtilfelle av en rettvinklet trekant.

De to sidene som danner ° kalles . I en trekant der vinklene er °, ° og °, er hypotenusen. Kunne utføre enkle trekantkonstruksjoner. Anta at vi har en vinkel O plassert i en rettvinklet trekant som vist på figuren under.


I en – – graders trekant kan du regne med to ukjente fordi. Inndelingen av timen i minutter og minuttet i sekunder skriver seg fra. P til y-aksen, får vi en rettvinklet trekant (Se figur 2).


Når vi halverer en likesidet trekant vil vå få en ◦- ◦- ◦- trekant ,. Når trekanten er rettvinklet. En trekant med graders vinkel. Bevis at det minste katet er halvparten så stort som det største katetet. Bruk gliderne for å rotere trekanten. Trekant der en vinkel er grader og en annen vinkel er grader.


Da får du trekanter med vinkler på , og grader. Hypotenus er to ganger så stor.

Du tenker ikke på en likebeint (og rettvinklet ) trekant ? I en °, ° og ° trekant så er hypotenusen dobbel så lang som den. Du vet også at du har fått en rettvinklet trekant hvor hypotenusen er dobbelt . Slike trekanter figur tungt i . Kan regne ut ukjente sider i en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg