fredag 25 november 2016

Lättbetong ytong radon

Ju mer radon en människa utsätts för desto större är risken för lungcancer. Alunskiffern används för att tillverka skifferolja, ammoniak, svavel och lättbetong. Produkten hette Ytong , efter Yxhult. Det byggnadsmaterial som i dagligt tal kallas blåbetong kan bilda radon i sådan mängd att radonhalten inomhus kan bli.


En annan benämning är blågrå lättbetong , vilket säger mer om materialet.

Vanliga varumärken var Ytong och Durox. Tittar på ett hus som innehåller lättbetong men hur vet man om det är den farliga sorten. Det är problem med radon i huset så det ska i så fall . Ytong var och är inte synonymt med blåbetong, utan ett varumärke som innefattade lättbetong tillverkad av alunskiffer (blåbetong) och. Endast lättbetong av alunskiffer, så kallad blåbetong, innehåller uran och avger radon.


Radon kan också finnas i så kallad blå lättbetong. Av byggnadsmaterialen är det endast lättbetong tillverkad av alunskiffer.

Material reagerar väldigt olika på fukt, men det trä och lättbetong har gemensamt det. Radon i byggnadsmaterial var ett problem då så kallad blå lättbetong var. Detta avsnitt behandlar tak med armerade element av lättbetong.


Då innehållet av uran gör att blåbetong avger gasen radon påtalades det olämpliga i. Lättbetong i form av murblock, som först kallades gasbetong, började ersätta. Radon i inomhusluften kan komma från marken runtom och under bostaden,. Blå lättbetong (blåbetong) avger däremot mer radon än andra . Lättbetong är ett smart material – snabbt och enkelt att bygga med och lätt att.


Nej vi tänker inte köpa något hur som har minsta lilla radon , blåbetong eller lättbetong i sig. Blåbetong och radon hänger ihop. Spelar ingen roll hur liten risk det är vill inte låta mina barn ens . I småhus kan lättbetong förekomma i samtliga väggar och ibland i bjälklag, . Man härdade massan under högt ångtryck och fick då fram en nästan krympfri lättbetong. Istället för ytong började man använda mineralullisolering. Man upptäckte dessutom att ytongen var giftig, eftersom den innehöll radon.


Sett inifrån består väggen av ett tunt lager kc-puts, lättbetong , cellplast,.

PCB, radon och bly i befintliga konstruktioner. Ytong ” och fördelarna med det nya materialet var de goda . Radon förekommer oftast helt naturligt i marken där det är radongas som tar sig. Yxhults material Ytong , som är en slags lättbetong , användes i det så kallade . För att göra det möjligt att bygga ett passivhus i lättbetong har de tre. Siporex och Ytong tillverkades med olika utgångsmaterial men de färdiga.


Dels fick den ett dåligt rykte med ”blåbetongen” ( radon ), och dels. Fråga om tillämpning av kap § JB på grund av förekomst av radon i hus (I och II). Radon och radondöttrar som härrör från lättbetong skiljer sig inte från radon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg