torsdag 21 maj 2015

Hvor stor er hver av vinklene i en likesidet trekant

En likesidet trekant er en trekant med alle sidene like lange og alle vinklene er grader. På grunn av dens omfannende symmetri blir den også kalt regulær trekant. I en likesidet trekant er alle vinklene like store.


Det er vanlig å merke hjørnene i en trekant med store bokstaver, og sidene med små bokstaver. Vi har vist at forholdet mellom de to delene av hver linje blir likt, når man. Finn arealet av en likesidet trekant hvor sidene er cm.


Tegn en likesidet trekant ABC med sider. Induktivt som aktivitet: La elevene tegne hver sin trekant. Legg vinklene etter hverandre, slik at de blir summert. Diskuter hvor mange grader dette blir.


Likesidet trekant : Alle tre sidene er like. ABC er en likesidet trekant. Hvor stor er den lengste mulige verdien for AE?


Hva vet dere om sidene til en rettvinklet trekant med vinkler på 3og 600? Del opp figuren til høyre i tre trekanter ved å tegne hjelpelinjer fra hvert hjørne til P. Her har vi satt en stor bokstav på hvert hjørne. Omkrets er et mål for hvor langt det er rundt en figur, langs sidekantene.


I en rettvinklet trekant er én av vinklene 90°. Areal forteller hvor stor flate en figur dekker. Sett passerspissen i punkt A, og slå en bue som krysser linjen på hver side av. Likebeint trekant, hvor to av vinklene er like store , og to av vinkelbeina er like lange.


Siden vinkelsummen i hver trekant er 1grader, multipliserer vi antall trekanter, med 180. Kvadrat og likesidet trekant. Tegn to ulike figurer av hver type. Hver vinkel må da være: = 120°. I en regulær n-kant har vi n like store vinkler.


Hvis alle tre sider i en trekant er like lange, kalder vi den likesidet. I likesidede trekanter vil alle tre vinkler også være like store. Og når vi husker at vinkelsummen i en trekant er 180º, så må hver vinkel i en likesidet trekant være:. La hver side i trekanten være en av sidene i et kvadrat og tegn de tre.


Hvor lang er sidekanten i den store trekanten når den korteste kateten i den blå . Ser vi på figur har vi markert hver vinkel med en farge. Har vi en likesidet trekant , vil ortosenteret, omsenteret,.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg