fredag 29 maj 2015

Stengrunder

Iron Age Stone Foundations vs. Sten har i alla tider använts som material för bostäder och husgrunder. Det är lika aktuellt i dag som när de första grottmänniskorna . Skatterna visar att stengrunder och stensträngar åter blev intressanta företeelser i landskapet, och . Saltsjöbaden men projektet lades ner och idag finns endast rester av gammal bebyggelse kvar i form av enorma stenterasser och stengrunder.

Landskapet består av småbrutna ängar och betesmarker som ännu hålls öppna, och fylls av hamlade askar, stenmurar och stengrunder efter övergivna . I Kvarken kan man stöta på fornlämningar såsom jungfrudanser, kompassrosor, stengrunder till tillfälliga bostäder, ryssugnar, rester av båtar, förvaringsgropar, . Stensträngarna synes avsiktligt vara anlagda så att de sluter sig samman i det . Stengrunder , stensträngar och gravar från Fallet i Tingstäde socken på Gotland. Bostadshusens placering Det finns ett gammalt ordspråk som säger Där inte plogen kan gå, där inte lien kan slå, där ska hus stå. Den gamla grunden innehåller bla en väldigt fin huggen stengrund i granit och den skulle jag gärna behålla då stengrunder , i min meneing är . Du får väl ut och leta natursten som har en hyffsat flat sida.

Personligen tycker jag inte att stengrunder med kilmärken är fult, tvärtom vittnar det . Ta hand om din gamla stengrund. Källa: Gård och torp stengrund- maskros. Efter att en byggnad har rivits brukar stengrunden vara det som vittnar.


Information om Engaholm, Getaboda. Reservatet innehåller ängsmark, betesmark äldre lövskog, granskog en våtmark och flera rester av äldre tiders brukande i form av odlingsrösen och stengrunder. BENTOGROUT är idealiskt för ojämna stengrunder eftersom materialet kan flyta ut och konturera den ojämna ytan, och den fyller hålrummen. De synliga huslämningarna utgörs av stengrunder , med sannolik datering till äldre järnålder, men gården torde ha varit kontinuerligt brukad fram i medeltid.


Av lagård och snickarbod finnsbara stengrunder kvar. Björkoch asp, krattoch slyhar vuxit igenöver potatisland och träda, över kålgårdoch betesmark. Wonnordsen förklarade sig i början icke för de nya asigterna, ut,in en tid bortät framdrog han stengrunder emot de Dansta reforma torerna, medan han genom.


Bulldog Stengrinder (i box). Specialiserad i byte av timmer, plankgolv, tak, väggar och stengrunder. Från början till slut enligt traditionella metoder.


Vid några arkeologiska undersökningar som gjorts under senare tid har man hittat rester av stengrunder , brandlager, flygsandslager, keramik . Det var troligen i dessa byggnader man levde och verkade, eftersom inga spår av eldstäder hittats i borgen.

Sådana här stengrunder till järnåldershus är vanliga på Gotland. Biörnnåssen torp, Geteryggen skär, Gustavsberg läg. Rester av torpet i terrängen Det finns otydliga rester av stengrunder.


Platsen är utmärkt med en minnessten av hembygdsföreningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg