tisdag 26 juni 2018

Tvätta bilen hemma lag

Att tvätta bilen på egen gård är väl lika självklart som allemansrätten? Allemansrätten har restriktioner och precis så är det också då du tvättar . Många tror att det är olagligt att tvätta bilen hemma , det är fel. Den finns ingen lag som säger att man inte får tvätta bilen hemma.


Och beroende på var du bor kan straffet bli riktigt hårt. I flera kommuner är det till och med ett miljöbrott att tvätta bilen på gatan.

Det står alltså inte uttryckligen i lagen att man inte får tvätta bilen hemma på gatan, . Finns det lag om att man inte får tvätta bilen hemma ? Svar: Någon generell lag som förbjuder biltvätt finns enligt Naturvårdsverket inte i . VLT tagit upp en artikel om att tvätta bilen hemma. Där påstås att det är förbjudet. Det står inte uttryckligen i lagen att det är förbjudet att tvätta bilen på gatan, men enligt miljöbalken får man inte släppa ut orenat avloppsvatten. Men många väljer att tvätta hemma på gatan vilket kan vara direkt.


I dag finns ingen generell lag som förbjuder att tvätta bilen på gatan utan . Stöd initiativet Stora biltvättarhelgen och tvätta bilen på rätt sätt.

I praktiken nej, det är visserligen inte uttryckligen förbjudet att tvätta bilen på. Endast i undantagsfall, fyra gånger per år, tillåter kommunen biltvätt hemma , men. Anledningen är ganska logisk, men okänd för många biltvättare.


I Jönköpings kommun kan den som tvättar sin bil hemma på gatan eller . En biltvätt hemma på garageuppfarten kan orsaka utsläpp av kemikalier som är skadliga för miljön. När du skall tvätta bilen är det därför bra om . En ur styrelsen till samfälligheten (Lekstorpsvägen) tycker sig ännu engång stå utanför lagen och anser sig inneha rätten . Om du vill tvätta din bil själv, gör det i en ”gör-det-själv-hall” eller i en miljögodkänd automatisk. Om du ändå vill tvätta bilen hemma någon enstaka gång bör du inte stå på en asfalterad yta. Men lagen säger att det är inte tillåtet att släppa ut förorenat vatten. Det är inte förbjudet att tvätta bilen ute.


Och tvättar du bilen på uppfarten så . Tvätta inte bilen hemma på uppfarten eller på gatan, eftersom det smutsiga vattnet. På Naturvårdsverkets webbplats finns information om vad lagen säger om . När du tvättar bilen på gatan eller garageuppfar- ten rinner vattnet ut i. Lagen säger också att alla ska välja att använda sådana kemiska produkter . Om du tvättar bilen hemma på garageuppfarten eller gatan, sköljs det orenade. Enligt hänsynsreglerna i andra kapitlet i lagen om miljön, . Undvik att tvätta bilen på garageuppfarten, gatan eller andra hårda ytor för att inte miljön ska ta skada.

Tvättvattnet innehåller bland annat däckpartiklar, olje- och . Om du ändå tvättar bilen hemma har vi sammanställt riktlinjer för vad du bör. Miljömärkta tvättkemikalier kan brytas ned i reningsverk och har en låg giftighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg