måndag 18 juni 2018

Gjuta stödmur själv

Ska du köpa färdig betong (på bil) så bör du nog gjuta i max etapper annars blir det allt för dyrt. Att blanda betong själv i dom där mängderna . Trycket från marken är det största hotet mot en stödmur för trycket kan ändra murens utseende. Du slipper dessutom att gjuta en sluttande sockel.


VIDEO: Trädgårdsanläggaren ska här visa hur man bygger en stabil stödmur.

En stödmur är både snygg och praktisk. Det är inget man bygger helt själv - men med lite hjälp kan man i alla fall hålla kostnaderna nere. Här hittar du bra tips när du ska gjuta med betong.


Du hittar beskrivning och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar hur man gjuter i . Går du i tankar på att bygga en stödmur på tomten? Har du kanske en trädgård med mindre eller större nivåskillnader som behöver jämnas ut? När man talar om vindskydd eller insynsskydd tänker man kanske främst på byggen i trä.

Men lika gärna kan man bygga dem i lättklinkerblock. På vår tomt hade vi tidigare en cirka meter lång slänt. Det var svårt att hitta på något bra sätt att hålla den i ordning.


I detta videoklipp visar vi er hur man bygger en mur med Finjas gränslös element. Vill hellst gjuta med vibratorfri betong och den ger kanska mycket tryck. Detta behövs: Stenblock, makadam, sättsan vattenpass, markduk, . Lejonparten av grundarbetet brukar man kunna göra själv.


Betong har många goda egenskaper. Till exempel har den hög hållfasthet och kla- rar stora temperaturväxlingar. Att gjuta är dessutom ganska enkelt för dig som . Här är en enkel grundsula som du kan använda dig av till mindre byggnader och trädgårdsmurar. Själv har jag använt mig av denna konstruktion för grund till . Att arbeta med murblock innebär stora möjligheter till flexibel utformning och du väljer själv om din mur ska vara fristående eller fungera som stöd.


Jag har hört att det skulle vara bra att gjuta en sula under muren. Därför valde vi att gjuta både bottenplatta för muren samt att plats gjuta ett L-Stöd.

Muren murades med ST Eriks kantsten, lite special som valt av kunden själv , . Dock skall minst två skift vara under mark. Till murar högre än detta bör man gjuta en grundsula. Denna gjuts i betong under mark och ger en .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg