fredag 8 september 2017

Vad är spetsig vinkel

En spetsig vinkel är inom geometrin en vinkel som är mindre än en rät vinkel, dvs. En triangel där alla vinklar är spetsiga kallas för en spetsvinklig triangel. En trubbig vinkel är inom geometrin en vinkel som är större än en rät vinkel (90°) men. En vinkel eller ett vinkelområde är ett område av ett plan, begränsat av två strålar, det vill.


En vinkel som är mindre än en rät vinkel (90°) kallas spetsig vinklel.

Spetsig vinkel , En vinkel kallas spetsig om den är mindre än en rät vinkel, alltså . Om vinkeln är mindre än grader är det en spetsig . Vinkel är benämning på mellanrummet mellan två varandra skärande linjer, eller lutningen mellan två. Olika sorters vinklar Man mäter vinklar och vridningar i grader, och det hela bygger på att en vridning ett helt varav är 3grader, 360°. Kort genomgång om vinklar , mätenhet, rät, spetsig och trubbig vinkel samt hur dessa kan ritas.


Vad kallar man olika vinklar. Barnen får dra kort, ett i taget, och säga vad för sorts vinkel det är på bilden ( trubbig, spetsig , rät).

Man måste visa att man har rätt också och det . Vad är geometriska objekt (enligt de antika grekerna)? I den här videon går vi igenom grunderna i den del av geometrin som behandlar vinklar. Vi lära oss vad spetsiga, trubbiga vinklar är för något . En rät vinkel är alltid exakt ° och markeras med en rät vinkelbåge för tydlighetens skull. Be eleverna rita en triangel som innehåller en trubbig och en spetsig vinkel.


Kan det finnas både en trubbig . Vinklar kan ges namn som trubbig eller spetsig baserat på hur stora de är, men de kan även ges namn baserat på hur de förhåller sig till varandra. Men ökar vi vinkeln till exakt grader är den inte spetsig längre, utan en rät vinkel. När vinkeln är rät så råtar man inte en båge längre utan just en räv vinkel ,. Rita en spetsig vinkel och mäta hur stor den är. Remembering termen SOH-CAH-toa hjälper dig att komma ihåg vad den korrekta formler för sinus. Om de bildar en smal öppning, då är det en spetsig vinkel.


När du uppskattar en vinkel så tänk på hur en 90- graders vinkel är och utgå från den. När två linjer möts, bildas en vinkel mellan linjerna. Klicka på knapparna till höger för att se vad som gäller!

För att påminna sig om, repetera och be- fästa dessa begrepp får eleverna arbeta med en. Har du någon idé om vad som krävs för att det skall bli en vinkel, och vad är det? Till vänster har du en spetsig vinkel på cirka grader.


Veta vad en spetsig , trubbig och rät vinkel är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg